door Gerry Visser, De Terschellinger 19-02-25
Hou je van schrijven en hou je van Terschelling? Dan is de schrijfcursus Eilander Portretten op de Folkshegeskoalle Schylgeralân van 22 tot 26 september a.s. net wat voor jou. In een paar dagen word je zowel theoretisch als praktisch voorbereid op het houden van een interview met een eilander én het uitwerken ervan. Uiteindelijk worden de alle interviews, net zoals bij de eerste cursus in 2020, gebundeld en gepubliceerd in een fraai boekje.
Ervaren schrijvers
“De cursus is een geweldige manier om Terschelling beter te leren kennen”, zegt Henk Tameling, die samen met Ineke Noordhoff de cursus leidt. Beiden zijn ervaren schrijvers en journalisten met diverse publicaties en boeken op hun naam. Noordhoff is ook docent op de masteropleiding journalistiek; Tameling is werkzaam (geweest) als docent Nederlands, rector, uitgever van Over ’t Wad en Terschelling Magazine, en schrijver van o.a. De slag om de veerboten (2023).
Ander beeld
Tameling benadrukt dat je tijdens de cursus ‘echt’ in contact komt met eilanders. “Als eilandgast ben je altijd een gast. Zeker, je bent een welkome gast, maar je bent en blijft een gast. Het mooie van deze cursus is dat je eilanders thuis ontmoet en luistert naar hun verhalen. En dat geeft een heel ander beeld dan wanneer je als gast naar het eiland komt om te wandelen of te fietsen. Dankzij deze cursus kom je bij eilanders thuis en raak je met ze in gesprek, wat een compleet andere ervaring is.” En dat wordt enorm gewaardeerd, merkte hij tijdens de eerste cursus. “Zoals een oud-cursist het na afloop formuleerde: ‘Kruip in de huid van een eilander en je voelt je iets minder een badgast.’ Beter had ik het niet kunnen zeggen.”
Persoonlijke geschiedenis
Tijdens de interviews luister je als cursist naar verhalen die je anders niet hoort, stelt Tameling. “Het is op die manier een verdieping van je bezoek aan het eiland. Bovendien leg je op die manier een stukje persoonlijke geschiedenis vast. In de gesprekken ervaar je hoe het leven vroeger was op Terschelling, hoe de mensen werkten en leefden in een tijd zonder mobiele telefoons, goedkope vliegreizen en elektrische auto’s. We zijn nu nog in staat om de verhalen van de naoorlogse generatie uit eerste hand te horen en op te schrijven.”
Goed verhaal
De selectie van de te interviewen eilanders doet Tameling met zorg. “Ik ga uiteraard van tevoren bij iedereen langs. Ook zorg ik voor een goede spreiding over het eiland en voor een evenwichtige verdeling qua mannen en vrouwen.” Het is de bedoeling dat alle interviews na afloop van de cursus verder worden uitgewerkt, waardoor je er langer mee bezig bent dan alleen tijdens de midweek op de volkshogeschool.
“Natuurlijk begeleiden we de cursist daarbij, want het uiteindelijke doel is dat er gewoon een goed verhaal ontstaat. Vervolgens worden al die verhalen gebundeld in een boekje, inclusief foto’s van de geïnterviewden. Zo worden het dus echte eilander portretten.”
Hoog cijfer
Overigens kunnen eilanders zich ook opgeven voor de cursus, zegt Tameling. “Natuurlijk zijn Terschellingers van harte welkom als cursist. We hanteren daar een speciaal tarief voor, zonder overtocht en overnachting. We houden echter wel vast aan een maximum van vijftien deelnemers, want we willen iedereen graag optimaal kunnen begeleiden.” En de lat ligt hoog, want de vorige cursus scoorde in de evaluatie een 8,5. “Ja, dat is een hoog cijfer, waar ik heel blij mee was. En daar gaan we dit jaar ook weer voor!”
Kijk voor meer informatie op www.henktameling.nl/activiteiten/