Een cursist vertelde me onlangs dat de beste manier om het eiland Terschelling te leren kennen de schrijfcursus Eilander portretten is. ‘Je komt,’ zei ze, ‘namelijk als deelnemer bij de eilanders thuis en je hoort uit eerste hand hoe de mensen zelf het leven op het eiland ervaren.’

De postboot Minister Kraus van Harlingen naar Terschelling, begin 1900
Dat is de spijker op de kop slaan. In gesprekken met mensen thuis ervaar je hoe het leven vroeger was op het Waddeneiland, hoe de mensen werkten en leefden in een tijd zonder mobiele telefoons, budget vliegreizen en elektrische auto’s. We zijn nu nog in staat om de verhalen van de naoorlogse generatie uit eerste hand te horen.

Foto van café/logement Wed. G Bos begin 1900 uit collectie van Minke Fries
In een midweek fiets je over het eiland, ervaar je de sfeer van de dorpen, hoor je verhalen over het leven in een gemeenschap van zo’n 4900 mensen en ontmoet je eilandbewoners in hun eigen huis. De verhalen en indrukken dringen nog beter tot je door als je, met advies van twee ervaren schrijvers, de informatie verwerkt tot een prettig leesbaar portret. Tot in de puntjes werken we samen aan een artikel, ook na de cursus. Het artikel wordt later gepubliceerd onder de titel Eilander portretten. De cursus begint op de heenreis met de iconische zeesleepboot Holland uit 1951 en eindigt maanden later als je je eigen artikel gedrukt ziet staan in een mooi boekje vol eilanders. Een levendig document over het verleden.
Ook zin om Terschelling beter te leren kennen? Ga mee op ontdekkingsreis tijdens een midweek in september. Meer informatie op: